Lifestyle

Πειράζει αν δεν τρώω πρωινό;

Αν κι εσύ ξυπνάς νωρίτερα για να φας πρωινό αλλά αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο ή ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που δεν τρώνε πρωινό αλλά σκέφτεσαι πόσο κακό κάνεις στον εαυτό σου με αυτή την επιλογή, τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί έχω πολύ ενδιαφέροντα νέα για σένα!

Ένα από τα πράγματα που μάθαμε από την οικογένειά μας για τη διατροφή είναι ότι το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αυτή φαίνεται να είναι και μια άποψη η οποία συνέχισε να γίνεται αποδεκτή για χρόνια, βρίσκοντας σύμφωνους και πολλούς ειδικούς της διατροφής και της υγείας. Πλήθος ερευνών υποστηρίζουν τα οφέλη του πρωινού γεύματος, ενώ τα άτομα που τρώνε καθημερινά πρωινό μπορούν να σε διαβεβαιώσουν ότι αποτελεί γι’ αυτούς το Α και το Ω για την καλή αρχή της ημέρας τους.

Αν και οι έρευνες δείχνουν πολύ θετικά στοιχεία για την κατανάλωση πρωινού, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει αντίλογος, που και με έρευνες αλλά και με μαρτυρίες ανθρώπων υποστηρίζει ότι η κατανάλωση πρωινού δεν είναι μέρος της πρωινής τους ρουτίνας. Από επιστημονικής άποψης, το πρωινό φαίνεται να βοηθά στην πρωινή έκκριση ινσουλίνης (άρα και δημιουργείται μια καλή αρχή για τη σχέση πείνας-κορεσμού της ημέρας), ενώ τροφοδοτεί και με ενέργεια τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση υπερβάλλοντος βάρους και παχυσαρκίας. Ωστόσο τα ευρήματα βασίζονται σε πολύ λίγες μελέτες και θα πρέπει να ερμηνευτούν καταλλήλως.

Είναι όμως σίγουρο ότι χρειαζόμαστε το πρωινό για να ξεκινήσει καλά η ημέρα μας;

Γενικότερα, ανατρέχοντας σε διάφορα μοτίβα διατροφής (π.χ. διαλειμματική νηστεία) θα δούμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ταξινομήσουμε τα γεύματά μας αν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο στόχο ή αν απλώς θέλουμε η διατροφή μας να εξυπηρετεί την πολυάσχολη ζωή μας.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει κάποιον ο οποίος νιώθει καλά όταν δεν τρώει πρωινό με το που ξυπνάει. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς γεύμα.

Για να καταλήξουμε, λοιπόν, σε ένα συμπέρασμα, το να τρως πρωινό με το που ξυπνήσεις ή το να μην τρως δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα εφόσον δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Αν ημερησίως οι θερμιδικές σου ανάγκες καλύπτονται και πραγματοποιείται η λήψη των θρεπτικών συστατικών ώστε να είναι επαρκή για ένα υγιές σώμα, τότε δεν χρειάζεται να αλλάξεις τις συνήθειές σου. Αν όμως παρατηρείς πως το συγκεκριμένο γεύμα σού λείπει ή νιώθεις αδυναμία στις πρωινές σου δραστηριότητες, καλό θα είναι να επαναξιολογήσεις τη θέση του πρωινού στη ζωή σου. Η καθοδήγηση και η συμβουλευτική από έναν ειδικό σίγουρα θα σε βοηθήσουν να βρεις τις συνήθειες που σου ταιριάζουν για καλύτερη υγεία και ενέργεια στη καθημερινότητά σου.

Δήμητρα Χαρίτου
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2111837714
ΚΙνητό: 6950096506
E-mail: dharitou@yahoo.gr
Διεύθυνση: Ζωοδόχου πηγής 34, Χαλάνδρι 15231, Αττική

Facebook Page: Performance Nutrition

Instagram: performancenutrition_gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.